SEGA JAGUNG
PANGANAN KHAS GROBOGAN
Sega jagung
minangka salah siji panganan kang kagolong panganan pokok ing dhaerah
Grobogan. Ing mangsa ketiga biasane
padha adang sega jagung, amarga cadhongane gabah uwis entek. Mula padha adang
sego jagung, jupuk saka gantangan. Yen gabah kuwi disimpen ing grobog, nanging
yen jagung diombyoki trus digantang ning ngisor empyak.
Adang sego
jagung kui rada angel lan kudu sabar. Mergo butuhake proses rong dina
sakdurunge adang kudu wis diwiwiti. Jagung
sing wis dipupur digecrek ing dhuplak utawa lumpang. Diarani digecrek kui mbok
menawa amarga swarane pas ditutu mak crek-crek. Nggecrek jagung iki ngasilake jagung sing wis
dho moncek utawa pecah banjur diarani plonthosan. Iki mengko sing bakale digawe
sego. Sisane yoiku kulit jagung lan ndheg-ndheke sing diarani dhedhak jagung.
Dhedhak jagung iki bisa kanggo pakan pitik utawa bebek. Bisa uga digawe
panganan yaiku entho-entho.
Plonthosan,
banjur dikum antarane rong dina, anging banyune kudu diganti pendhak dina,
supaya ora banger utawa bacin.
Plonthosan mau yen arep dimasak kudu ditus ing tumbu supaya atus utawa
banyune ilang. Yen wis atus, plonthosan
mau di glepung ing lumpang, kanthi diayaki digolekki sing lembut. Yen wis
lembut kabeh, tegese wis siap digawe sego jagung kanthi cara didang, mula
diarani adang jagung utawa bethak jagung. Adang jagung biasane ning pawon
nganggo dandang temen, kukusan, nyaton, kekep/ cuwo, lan ngaron. Ananging cara
saiki bisa nganggo dandang sabruk.
Carane adang
yaiku glepung jagung mau dakaru dhisik yoiku dibanyoni nganggo banyu panas ing
ngaron, ditutup sik nganggo tampah supaya mungkruk utawa dadi karon. Iki
jenenge dikaru. Yen wis ngono banjur ditapungke utawa tapung karon, utawa
dientebke ing kukusan sing wis dipasang ing dandang. Ojo lali diwenehi nyaton
supaya sega jagunge ora kaclop ing banyu dandang. Kukusan banjur ditutup kekep
utawa cuwo. Antarane 15 menit biasane wis mateng. Kukusan diangkat saka dandang
banjur dituplak ning tampah. Rada diler supaya adhem banjur arep diwadhahi
tumbu dinetnet utawa dibucu, digulung godhong gedhang dadi brangkal, utawa ben
mawur ngono wae dadi sega jagung.
Sego jagung
bucu lan gulung, utawa brangkal iki iso awet sewengi, dadi bisa di enggo
sarapan sesuk. Sega jagung iki dilawohi opo wae mathuk. Kaya ta, gereh,
kuluban, bothok, jangan menir, jangan lompong, lan liya-liyane.
Iki vidio carane gawe sego jagung
https://www.youtube.com/watch?v=MSdmqxzryyY
https://www.youtube.com/watch?v=MSdmqxzryyY
Kapan2 perlu di praktekke
BalasHapus